Docenten

Keramiek

Thijlbert Manche

Beeldhouwen/boetseren

Esther de Jong

Edelsmeden

Anne-Marieke Nooij
Iris van Slagmaat-Hasewinkel

Schrijven

Marijke Foncke
Yke Schotanus

Tekenen/Schilderen

Arjan Moscoviter
Jan Meijering
Angélique Krijnen


Thijlbert Manche

Geboren in Nijmegen en opgegroeid in Arnhem. Al jong hielp ik mijn vader, beeldhouwer August Manche, in zijn werkplaats met klusjes doen, zoals vroeger gewoon was. Zelf heb ik in Hoehr Grenzhausen (B.R.D.) van 1971-1974 een keramiek opleiding gevolgd. Sindsdien ben ik op verschillende wijze met het keramische vak bezig.
Het vervaardigen van eigen werk. Ruim 10 jaar was ik werkzaam als modelleur. Hierbij maakte ik een basismodel tot en met productie mallen voor een keramiekwerkplaats in Het Dorp bij Arnhem. Reeds vanaf mijn opleiding geef ik ook cursussen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Als gastdocent gaf ik de laatste 12 jaar in Oostenrijk in de zomer raku en pitfire workshops. Mailadres: Thijlbert

Thijlbert Manche

Anne-Marieke Nooij

Als ruimtelijk- en sieraad vormgever vind ik de beeldende verschijningsvorm belangrijker dan het gebruik. In mijn werk staat het idee voorop. Het gebruik is vaak een hulpmiddel om het object beter te kunnen zien, te bevatten en te begrijpen.
Als edelsmid gebruik ik de kennis van de technieken die ik heb geleerd op de opleiding tot goudsmid en zilversmid in Schoonhoven. Zo leg ik net dát in een sieraad of object wat ik graag wil. Op de Kunstacademie in Arnhem heb ik daarna bij de opleiding 3d-design ontdekt hoe ik het beste vorm kan geven aan de ideeën die ik heb, met veel aandacht voor detail.
Na een didactische aantekening gehaald te hebben ben ik les gaan geven op verschillende centra voor de Kunsten in Arnhem, Utrecht, de gemeente Lingewaard en Wageningen aan kinderen, jongeren en volwassenen.
Als docent wil ik graag meegeven wat ik in de loop der jaren heb geleerd. Wat ik daarin wil vertellen is dat je grote vrijheid hebt in het vormgeven van sieraden, objecten en gebruiksvoorwerpen. Wat vind je mooi? Of niet? En waarom? In welke techniek voer je dit uit? Met welke materialen? En hoe geef je je ontwerp daarbij je eigen persoonlijke inhoud? Je gaat met andere ogen naar de wereld om je heen kijken.
Website Anne-Marieke Nooij: www.annemariekenooij.nl

Anne-Marieke Nooij

Iris van Slagmaat – Hasewinkel

Mijn naam is Iris van Slagmaat – Hasewinkel. Mooie dingen maken die echte waarde hebben voor mensen is mijn passie. Als kind had ik die passie al. Al ruim voor mijn opleidingen goudsmeden en tot juwelier in Schoonhoven en later 3D-design aan de kunstacademie in Arnhem. Bij verschillende leermeesters heb ik met plezier gewerkt en ik ben dankbaar voor alle technieken, kunstgrepen en vooral ook voor de liefde voor het vak die ik daar verder heb meegekregen en ontwikkeld. Naast het maken van ‘eigen werk’ heb ik inmiddels al bijna twintig jaar ervaring met het geven van les in edelsmeden, onder andere bij Kunstbedrijf in Arnhem en Huis voor de kunsten De Lindenberg in Nijmegen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat het mij vooral gaat om wat mensen aan persoonlijke waarde ontlenen aan de sieraden die zij zelf maken, of die ik met of voor hen mag maken. Het proces om te komen tot iets moois is vaak nog mooier dan het eindproduct.
Website Iris van Slagmaat-Hasewinkel: www.goudsmederijvanslagmaat.nl

Iris Hasewinkel

Marijke Foncke

Schrijven is een van de leukste dingen die ik kan bedenken! Met slechts 26 letters als gereedschap kun je mensen amuseren, ontroeren of informeren. Schrijven is ook een ambacht, waarvan de vaardigheden aan te leren zijn door oefening.
Met mijn bedrijf Foncke Schrijfwerk verzorg ik complete schrijfcursussen, maar ook korte workshops en individuele coaching op maat. Dat kan in diverse genres zoals: verhalen, gedichten, columns/blogs, levensverhalen en zakelijke teksten.
Ik werk vanuit de praktijk: veel zelf schrijven om je mogelijkheden en eigen stijl te ontdekken. Daarbij komen de technische aspecten stapsgewijs aan de orde.
Natuurlijk houd ik rekening met wensen van deelnemers.
Schrijven in een cursus biedt je ook de kans om in contact te komen met andere schrijvers, je werk uit te wisselen in een veilige sfeer en te leren van elkaars feedback.
Als kind wilde ik al schrijfster worden. Via de Schrijversvakschool en een opleiding tot docent schrijven heb ik dat bereikt. Ik heb een dichtbundel geschreven en enkele non-fictieboeken over mijn tweede beroep: zelfverdediging.
Mensen begeleiden doe ik met veel plezier: enthousiasmeren, inspireren en materiaal ontwikkelen om de lessen boeiender en leerzamer te maken.
Website Marijke Foncke: www.fonckeschrijfwerk.nl

Marijke Foncke


Yke Schotanus

Sinds 1963 leef ik.
Sinds (pakweg) 1973 schrijf ik en dat in allerlei genres.
Sinds 1989 publiceer ik boeken (en geluidsopnamen), ook in allerlei genres: poëzie, liedjes, kinderboeken, proza, non-fictie
Sinds 1996 geef ik schrijfcursussen en workshops, weerom in allerlei genres: poëzie, verhalen, liedteksten, reisverhalen, autobiografische teksten, columns, etcetera. (ook gelegenheidsworkshops voor bijvoorbeeld een Shanti-koor of een famliliefeest)
Als schrijfdocent verzorg ik een vaste rubriek in Schrijven Magazine, schreef ik twee delen voor de Schrijfbibliotheek van Uitgeverij Augustus (Dichten doe je zo en Song en liedteksten schrijven) en leverde ik bijdragen voor twee andere delen. Cursussen gaf ik o.a. bij: Markant (Apeldoorn), CKE (Eindhoven), De Muzerije (‘s-Hertogenbosch), Boekhandel Ongerijmd (Arnhem), Het Kunstbedrijf Arnhem en bij mensen thuis. Nu doe ik dat bij Kunstmakerij(Arnhem).
Daarnaast ben ik docent Nederlands op een middelbare school en doe ik onderzoek naar de invloed van muziek op de verwerking van gezongen taal; was ik negen jaar lang redacteur bij verschillende uitgeverijen en treed ik graag op met gedichten en liedjes, een lezing of een improvisatierol, of als interviewer.

Yke Schotanus

Arjan Moscoviter

Arjan Moscoviter (1959) studeerde van 1978 tot 1983 aan de Academie van Beeldende Kunsten in Arnhem en van 1986 tot 1991 Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.
Deze combinatie van opleidingen verraadt zijn belangstelling voor het samenspel van theorie en praktijk. Arjan is in zijn beeldende werk sterk gefascineerd door de stad. Hoe zij een beeld van onveranderlijkheid achterlaat, dat is opgebouwd uit talloze vluchtige waarnemingen, die in het onderbewuste worden opgeslagen en verenigd. Dit vertaalt hij in een beeld dat bestaat uit een combinatie van historische verwijzing met meer eigentijdse elementen. Dit is de laatste jaren steeds vaker naar voren gekomen door de verbinding van realisme en abstractie met een persoonlijk ‘verhaal’. Letterlijke en figuurlijke óntmoetingen worden zichtbaar. Zo kan je David Hockney ontmoeten voor de Kunstacademie, terwijl Van Gogh op afstand voorbij schuifelt. Naast schilderijen maakt Arjan maquettes die hij verwerkt in tabletop fotografie en filmpjes: www.arjanmoscoviter.nl
Website Arjan Moscoviter: www.arjanmoscoviter.nl

Arjan Moscoviter

Jan Meijering

Ik ben Arnhems beeldend kunstenaar en geef sinds 1991 cursussen aan volwassenen en kinderen bij o.a. De Mariënburg/Domein/Kunstbedrijf Arnhem en ’t Venster Wageningen. Ook verzorg ik projecten in het basisonderwijs in Arnhem, Wageningen en Gemeente Renkum.
Ik ben verbonden aan reisorganisatie De Gouden Engel uit Nijmegen voor kunstreizen in binnen- en buitenland.
Naast mijn werk als beeldend kunstenaar schrijf ik teksten over kunst en kunsteducatie en publiceer ik kunstenaarsinterviews.
De verbindende factor in mijn werk is de kunsteducatie: het inwijden in de beeldende kunst en het bieden van vrijplaats voor mensen van heel jong tot heel oud. De ‘vrijplaats kunst’ zie ik als een creatief, vernieuwend, verbindend en daarmee noodzakelijk element van allerlei vormen van gemeenschap. Ik koester het ideaal van een ‘inclusieve’ maatschappij waarin een volwaardige plek is voor alle mensen en probeer hieraan bij te dragen door mensen een ‘stem’ te geven. Zij ‘vertellen’ hun verhaal dat in de openbaarheid komt, serieus genomen wordt en gedeeld wordt met anderen.
Jan Meijering behaalde zijn kandidaatsdiploma Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (1982) en zijn Eerstegraads bevoegdheid aan de Kunstacademie van Arnhem (1987).

Website Jan Meijering: www.janmeijering.nl

Jan Meijering

Esther de Jong

Mijn propedeuse Vrije kunst haalde ik aan de hogeschool voor de kunsten in Tilburg. Daarna ben ik overgestapt naar de 1ste graad docenten opleiding van ArtEZ in Arnhem, waar ik in 2001 mijn diploma ontving. Na mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in het uitbeelden van het dier en werkte in verschillende materialen zoals steen, was, kunststof en brons. De laatste jaren werk ik voornamelijk in klei. Naast autonoom werk, neem ik ook opdrachten aan van gemeenten en bedrijven. Zo maakte ik bijvoorbeeld het afscheidscadeau voor de Arnhemse Burgemeester Herman Kaiser en in het centrum van Bathmen is de beeldengroep ‘Rollende paarden’ te zien. Onder de naam Vitamine K geef ik boetseer lessen, omdat ik graag kennis en enthousiasme over het vak wil delen. Dit is voor mij een belangrijke afwisseling op het solitaire bestaan als beeldend kunstenaar. 

www.dejonginbeeld.nl

Esther de Jong

Angélique Krijnen

Ik heb de opleiding Commerciële vormgeving bij de HAN afgerond in 1995 en daarna gewerkt als decorateuse bij een decor- en interieurbouw. Na tien jaar veel gezien en geleerd in de decorbouw, ben ik als ZZP-er aan de slag gegaan. Na vele decoratieve projecten, van plafondschildering tot kinderboekentekeningen van stofferen tot theaterdecors ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in het werken met kleurpotlood. Door mij verder te bekwamen in het botanisch tekenen bij diverse botanische kunstenaars, en het leren gebruiken van artist-kwaliteit kleurpotloden, is het plezier in het werken met kleurpotlood steeds meer toegenomen. In maart 2021 ben ik geballoteerd door de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland en mag ik mij werkend lid noemen, dat is een mooie erkenning voor mijn werk. Ik exposeer jaarlijks bij ledententoonstelling van de vereniging. De veelzijdigheid van kleurpotlood en de nieuwsgierigheid naar de grenzen van dit medium maken mij enthousiast. Het is mijn missie mijn plezier en kennis met het werken met kleurpotlood zo breed mogelijk te delen. Werken met kleurpotlood is niet alleen leuk maar is ook erg ontspannend. 

www.angeliquekrijnen.nl

Angélique Krijnen