100 jaar De Stijl Van Mondriaan tot Dutch design

ROOD – GEEL – BLAUW

Een multidisciplinair project rond het thema De Stijl met dans, theater, muziek, schrijven, beeldende kunst en fotografie!Op 18 februari maken we schilderijen, kostuums en decorstukken voor de voorstellingen die plaats vinden op 7, 8 en 9 april 2017. Wil je mee helpen? Op de achterkant vind je meer informatie over de verschillende workshops.

Wanneer: Zaterdag 18 februari 2017     Tijd: 13.00 – 16.30 uur

Waar: Rozet en Coehoornkazerne Prijs: gratis aanmelden kan door je naam en contactgegevens te mailen naarvrijetijd@kunstbedrijfarnhem.nl.

WORKSHOP: DICHTEN (OF SCHRIJVEN) IN DE STIJL

Datum: 1 en/of 15 februari 2017 van 19.30 tot 22.00 uur

Docent: Yke Schotanus

Locatie: Rozet, lokaal 4.09, Kortestraat 16, Arnhem

Welke dichter of schrijver daagt de dansers, muzikanten, theatermakers en beeldend kunstenaars uit met een ‘strakke’ tekst, een rood, blauw of geel gedicht, of een rechtlijnige dialoog? Neem op 1 en 15 februari deel aan de gratis workshop Dichten of schrijven in De Stijl. Aan de hand van korte, uitdagende opdrachten werk je aan een of meer teksten, waarmee je andere inspireert om mee aan de slag te gaan in een beeldend kunstwerk, dans, stuk muziek of theater.

WORKSHOP: SCHILDERIJEN OM MEE TE DANSEN

Datum: 18 februari 2017 van 13.00 tot 16.00 uur

Docent: Jan Meijering

Locatie: Coehoornkazerne, Kazerneplein 6, Arnhem

Honderd jaar na de oprichting van De Stijl kijken we anders tegen de ‘zuivere’ kleuren rood, geel en blauw aan. Deelnemers experimenteren met verschillende manieren van schilderen om tot een persoonlijke en actuele verwerking van de kleuren te komen. Eerst maak je een aantal eigen schilderijen. Vervolgens voegen we alle ideeën samen en schilderen we drie danskostuums in rood, geel en blauw. Deze kostuums worden in de voorstellingen gebruikt. Mondriaan zou het leuk vinden. Hij hield van dansen en maakte in New York schilderijen waarbij blokjes rood, geel en blauw over het doek bewogen.

WORKSHOP: HET BAUHAUS

Datum: 18 februari 2017 van 13.00 tot 16.00 uur

Docent: Anne-Marieke Nooij Locatie: Rozet, Plein op 3 of lokaal 3.16, Kortestraat 16, Arnhem

Aantal deelnemers: 10

Tijdens deze workshop verzin je kostuums op de manier van schilder, beeldhouwer en designer Oskar Schlemmer. Hij maakte fantastische kostuums voor Das Triadische Ballett. Voor die tijd en tegenwoordig nog steeds zeer eigentijdse kostuums! We kijken naar een samenvatting van het Ballet en maken daarna schetsen op papier. Bij het maken van de kostuums gebruiken we o.a. schuimplastic.

WORKSHOP: ‘DE STIJL’ IN BEWEGING

Datum: 18 februari 2017 van 13.00 tot 16.00 uur

Docent: David Tonnaer

Locatie: Rozet, lokaal 3.16, Kortestraat 16, Arnhem

Kunststroming ‘De Stijl’ kenmerkt zich door horizontale verticale en diagonale lijnen. Maar ook door het spelen met accenten, herhaling en verdeling binnen het platte vlak. Mondriaan liet zich daarbij inspireren door muziek. In deze workshop doen wij dat ook en werken vanuit het thema ‘Beweging en ordening’. Hoe ziet jouw abstracte schilderij eruit? Neem zelf je favoriete muziek op je mobiele telefoon mee.

WORKSHOP: BEELDELEMENTEN VERVAARDIGEN

Datum: 18 februari 2017 van 13.00 tot 16.00 uur

Docent: Thijlbert Manche en Liesbeth Crooijmans

Locatie: Rozet, Plein op 3 of lokaal 3.16, Kortestraat 16, Arnhem

Heb je zin om mee te doen aan het maken van inspirerende elementen voor de dansers? En denk je in lijnen en vlakken? In deze workshop beschilderen we tempexblokken en -platen en houten latten met verf en beplakken we ze met zwart tape, alles in de stijl van De Stijl. De elementen zijn het uitgangspunt voor de dansers om een voorstelling te maken. Ook gebruiken de dansers de losse elementen in hun voorstelling waardoor er een steeds wisselend en bewegend beeld ontstaat.